Assalamualaikum wbr…
Selamat malam semua dan Selamat Hari Ibu kepada semua ibu2 di dunia ini. entry pasal hari ibu, tok dah post sebelum ini, kalau nak baca SiNi. Okeh, memandangkan hari ini adalah hari yang spesel untuk ibu2 terutamanya Ummi tok. So tak buat kejutan hari ini. Haha Petang tadi tok masuk dapur dan masak untuk family! ahaha Jom terjah apa yang tok masak. Tok menyahut cabaran Pak Cik Mat Gebu! Yeah
Tok Masak Spesel Untuk Ummi Hari Ini
Menyahut cabaran Pak Cik Mat semalam, tok dah plan nak masak hari ini. Jarang sekali tok masuk dapur ni sejak ada peristiwa hitam 10 tahun lepas. Huhu Hari ini tok masak Sotong Masak Merah dan Sayur Campur. Haha Simple jer.. Malas nak buat yaang sukar2, takde bahan. Haha
Sotong Masak Merah Versi Tok Esah
Bahan2:
10 ekor sotong yang dipotong kecil,
2 camca kecil Sos Tomato Maggi,
2 camca kecil Sos Cili Maggi,
2 camca kecil pes Cili Kering,
sedikit garam
sedikit air
(dikisar)
2 biji Bawang merah
2 biji bawang putih
sedikit halia
Cara Memasak:
Tumis bahan yang dikisar hingga naik bau.Masukkan pes cili kering,sos tomato dan sos cili.Setelah itu masukkan sotong.Sedikit air agar masakan ini sedikit berkuah.Apabila sotong sudah masak dan hidangkan.
Sayur Campur Versi Tok Esah
Bahan-bahan:
3 ulas bawang putih
1 kiub pati rebusan ayam
40 gm kek ikan (fish cake)
30 gm bunga kobis
30 gm brokoli
30 gm cendawan (kalau nak letak lah)
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang putih bersama kek ikan hingga wangi.
2. Masukkan air bersama pati rebusan ayam dan semua sayuran. Biar hingga mendidih.
3. Biar selama lima minit sebelum diangkat. Hidangkan.
Yeah!!! Besh tak tok masak. Hehe Ni cincai2 jer tok masak. Nak kata sedap tuh maybe tak tak leh lawan ummi tok masak lah kan. Tapi yang penting keikhlasan untuk buat sesuatu yang spesel untuk ummi sempena hari ibu dan satu langkah pertama tok masuk dapur. Hahaha
1 comments:
aan suka pada perkataan ikhlas.
Post a Comment
Sila Komen Jangan Malu2. Moga Komen Kalian Bermakna!! Terima Kasih